Artykuły

Garownie, czyli o wydajności pracy piekarza

Category: Usługi

Trudno wyobrazić sobie poranek bez kruchych, pysznych bułek lub innego ulubionego pieczywa. Wyroby piekarskie zakorzeniły się w tradycji polskich śniadań na dobre i choć czasami odchodzi się od tego modelu, to w większości domów to wciąż obowiązujący rytuał. Dla wielu osób nie ma możliwości, alby udane śniadanie mogło nie składać się z chrupiącego pieczywa.

Garownie – niezbędnik w każdej piekarni

garowniaW momencie, w którym zaczyna myśleć się o procesie wypiekania pieczywa, zwykle bierze się pod uwagę najbardziej typowe czynności: rozrobienie ciasta, zakwaszenie go, ugniecenie masy, uformowanie jej i upieczenie. Najczęściej myśli się jeszcze, że wszystkie te czynności wykonuje się za pomocą rąk. W dobie coraz większej automatyzacji żmudnych i niewymagających umiejętności robót, wiele z nich zostało zastąpionych przez specjalnie przygotowane do tego urządzenia i maszyny. W kwestii zwiększania wydajności pracy kucharza warto wspomnieć jeszcze o urządzeniu, jakim jest garownia. Stosuje się ją do powolnego wypiekania ciasta wymagającego do odpowiedniego rozrostu temperatury niższej, niż ta uzyskiwana w piecach. Garownia ma jedną właściwość, która potrafi być nieoceniona, zwłaszcza jeśli mowa o oszczędzaniu czasu i zwiększaniu wydajności. Pozwala bowiem zastopować proces fermentacji ciasta na kilka dni, dzięki czemu problem niewykorzystanej masy na pieczywo przestaje odgrywać jakąkolwiek rolę. Czas i ciasto nie zostaną zmarnowane, to drugie wystarczy po prostu umieścić w odpowiedniej komorze, a wykorzystać kolejnego dnia, bądź jeszcze następnego.

Ważne jest, aby zwiększać produkcję, minimalizując tym samym czas potrzebny na jej skończenie. Garownie gwarantują możliwość takiego przedsięwzięcia w zakresie pracy piekarza, co zdecydowanie przyczynia się do faktu, że przez większość dnia piekarniane półki są zaopatrzone w odpowiedniego rodzaju pieczywo.