Naczynia biodegradowalne czyli ekologiczne występują w wielu wariantach. Największy wybór dostępnych naczyń, sztućców lub opakowań do żywności znajdziemy w hurtowniach internetowych. W takich sklepach zaopatrują się bary, restauracje oraz inne punkty gastronomiczne, a także hotele. Coraz częściej można zakupić także opakowania eko w znanych sklepach z artykułami do mieszkań.
Jednorazowe naczynia z serii eko
Naczyń ekologicznych jest wiele rodzajów. Najbardziej popularne są biodegradowalne naczynia jednorazowe wykonane z trzciny cukrowej. Są wytrzymałe i odporne na wysoką oraz niską temperaturę. Można w nich zamrażać oraz przygrzewać jedzenie w mikrofalówce. Są bardzo często używane w punktach gastronomicznych typu bary szybkiej obsług lub bary fast food. W sprzedaży hurtowej można zaopatrzyć się w większe ilości opakowań w niższej bardziej atrakcyjnej cenie. Z trzciny cukrowej tworzone są najtrwalsze opakowania i naczynia jednorazowe. Ekologiczne opakowania do zgrzewu to propozycja do transportowania gorących potraw takich jak zupy, sosy, dania obiadowe itd. Dania na wynos są zazwyczaj pakowane właśnie w takie opakowania. Kilku lub jedno komorowe pojemniki do zgrzewu cechują się trwałością i nie przemakają. Naczynia jednorazowe są także mocne i odporne na wilgoć.
Talerze, miski, patery czy kubki są najczęściej wykorzystywane z bulwy będącej odpadem po produkcji soku z trzciny cukrowej. Są to naczynia biodegradowalne i kompostowalne. Zatem nie zagrażają zanieczyszczeniem środowiska naturalnego, o które musi każdy człowiek dbać. Jest to najlepsza alternatywa dla naczyń i opakowań z tworzywa sztucznego. Za około 30 talerzy o średnicy 30 cm zapłacimy 30-35 złotych. Większe opakowania wychodzą taniej. Najczęściej są to naczynia w kolorze białym.