Wiele osób, które uwielbiają wyśmienite wędliny, wie, że jedne z najlepszych tego typu wyrobów mięsnych produkuje się w Hiszpanii. Istnieje wiele czynników, które determinują taki właśnie stan rzeczy. Wędliny hiszpańskie są wytwarzane zarówno przez prywatnych rzeźniów jak i większe konsorcja i firmy, które są odpowiedzialne za eksport tego typu wyrobów na cały świat, a co za tym idzie również do naszego kraju.
Wyśmienite wędliny produkowane w Hiszpanii
Jednym z elementów, które wpływają na fakt, że wędliny hiszpańskie są tak cenione, jest długoletnia tradycja ich wytwarzania, która przechodzi z pokolenia na pokolenie. To dlatego wyśmienite wędliny z Hiszpanii są produkowane z taką samą pasją co pięćdziesiąt, sto czy sto pięćdziesiąt lat temu. Kluczowym faktem, który wpływa na smak wędlin, jest przekazywanie ich receptury z pokolenia na pokolenie. Jednak pyszne wędliny nie mogłyby powstać, gdyby nie wysoka jakość wieprzowiny. Wyjątkowe gatunki tego mięsa dostępne w Hiszpanii sprawiają, że można z nich wytwarzać wiele wyrobów, które swoim smakiem biją na głowę inne typy wędlin. Wyjątkowe rasy świń, które są hodowane na Półwyspie Iberyjskim, są karmione odpowiednio hodowane, co ma największy wpływ na smak mięsa. Wiele wędlin pochodzących z tego rejonu europy jest dojrzewających czy suszonych. Właśnie takie wyroby możemy zobaczyć w dużych i mniejszych sklepach w naszym kraju.
W Hiszpanii występują wyjątkowo korzystne warunki klimatyczne, które sprawiają, że hodowla specjalnych gatunków bydła czy trzody chlewnej jest możliwa. Do produkcji wędlin wykorzystywane są także specjalne gatunki przypraw, które w wielu wypadkach są charakterystyczne tylko i wyłącznie dla tego rejonu świata. One nadają wyrobom mięsnym aromatu i niepowtarzalnego smaku.