Artykuły

Najważniejsze cechy kociołków żeliwnych

Nie sposób nie zgodzić się z twierdzeniem, że jedzenie przygotowywane i spożywane na świeżym powietrzu smakuje lepiej. Wynika to przede wszystkim z faktu, że na ogół jest ono przygotowywane według tradycyjnych receptur, a kuchnia, bądź palenisko wykorzystuje do procesu obróbki termicznej prawdziwy ogień.

Wybór trwałego kociołka żeliwnego

wytrzymałe kociołki żeliwneDzięki temu przygotowywane posiłki są zazwyczaj bardziej smaczne i aromatyczne. Nie bez znaczenia jest również naczynie, w którym przygotowujemy potrawę. Bardzo często kiepskiej jakości garnek, czy patelnia jest w stanie zepsuć smak danej potrawy. Z tego też względu warto jest sprawdzić, jaki rodzaj naczyń nadaje się najlepiej do gotowania w plenerze. Z całą pewnością, gdy będziemy decydowali się na przygotowanie zupy, bądź innego dania jednogarnkowego, jakim może być także gulasz warto jest zaopatrzyć się w kociołek. Jego zaletą może być to, że wykorzystamy go zarówno przy ognisku, albo też na kuchni kaflowej. Niezależnie od wszystkiego warto jest wybrać produkt, który będzie spełniał większość naszych oczekiwań. Powinien on być również odporny na uszkodzenia. Jeśli chodzi o wytrzymałe kociołki żeliwne warto jest dokonać ich zakupu w odpowiednim sklepie. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że wytrzymają one próbę czasu i nie zniszczą nam się one po kilku użyciach. Tego rodzaju kociołki powinny być przede wszystkim wykonane z dość grubej warstwy żeliwa. Dzięki temu potrawy nie będą się tam przypalały.

Jednocześnie ogień nie będzie w żaden sposób uszkadzał ich powierzchni. Nie mniej jednak znalezienie dobrego kociołka nie zawsze może być takie proste, jak nam się wydaje. W wielu wypadkach możemy spotkać się z produktami, które pokrywane są stosunkowo niedużą ilością żeliwa, co powoduje, że nie są one najlepsze jakościowo.