Artykuły

Zastosowanie kontenerów gastronomicznych

Category: Budownictwo

Kontener gastronomiczny to pewnego rodzaju mała konstrukcja budowlana, budynek, kształtem i wielkością przypominający barak lub altanę działkową. Jest on wykorzystywany głównie jako siedziba biura różnych firm, głównie w branży budowlanej, gdzie na placu budowy nie ma miejsca i potrzeby, by budować prawdziwe biuro. To własnie tam dokonamy wszystkich formalności, pracownicy zjedzą posiłek podczas przerwy lub skorzystamy z toalety.

Rodzaje kontenerów i ich zalety

kontenery gastronomiczneKodeks pracy mówi nam wprost co pracodawca powinien zapewnić swojemu pracownikowi i szczegółowo je opisuje. Jeśli zatem pracujemy jako robotnicy budowlani na pustym, wielkim placu budowy, musimy mieć w zanadrzu zaplecze sanitarne lub gastronomiczne, by prawidłowo funkcjonować. Po to właśnie tworzy się różnego rodzaju kontenery, a ich zastosowanie jest szerokie i wykorzystywane nie tylko w przytoczonej powyższej branży. Można w nim zjeść śniadanie czy inny rodzaj posiłku, skorzystać z toalety lub wziąć kąpiel w kabinie prysznicowej, oczywiście po skończonej pracy. Klienci natomiast w tym miejscu spotykają się z handlowcem i dokonują wszelkich formalności, związanych z transakcjami. Kontenery gastronomiczne to małe budowle, w których znajduje się najczęściej kilka odrębnych pomieszczeń. Są one funkcjonalne i praktyczne. Dzięki odpowiedniemu ulokowaniu, zawsze będziemy mieli do nich blisko i nie stracimy cennego czasu.

Jako zaplecze pracownicze spełniają szereg funkcji, jak również dla ludzi z zewnątrz. Budowany jest on na podobnej zasadzie co garaże murowane, altany działkowe czy baraki dla ludzi bezdomnych. Posiadają okna, by światło słoneczne oświetlało pomieszczenia, naturalnie drzwi wejściowe oraz wszelkie inne elementy, które charakteryzują budowle o standardowych rozmiarach. Taki kontener możemy zamówić, wówczas czekamy na jego wykonanie lub kupić gotowy produkt.